Srednjeveški tabor v Novi vasi

V petek, 23. Septembra 2011, smo se učenci OŠ Markovci odpravili na Srednjeveški tabor v Novo vas. Pa poglejmo, kaj nam je od dogodkih v Novi vasi napisala učenka 6. razreda Tea Korošec.

Srednjeveški tabor smo vsi nestrpno pričakovali, ker nismo vedeli, kaj bomo na njem doživeli. Prepričani pa smo vendarle bili, da bo zanimiv. Zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji, urno klepetali ter pričakovali učitelje.

Pot smo pričeli s pohodom do srednjeveškega tabora, postavljenega v Novi vasi, in medtem poslušali glasbo ter se pogovarjali o svojih pričakovanjih. Po kratki hoji smo le prispeli. Videli smo veliko stojnic in drugih zanimivih reči ter takoj ugotovili, da bo dan eden izmed boljših.

Na začetku nas je pozdravil princ karnevala, baron Janez Golc, plemeniti Jakob Breuner Markovski in nam povedal, kaj vse bomo počeli. Vsi smo napeli ušesa in skrbno poslušali.

Na začetku smo si ogledali, kako so včasih prali perilo. Bilo je drugače od pranja dandanes, saj je vse potekalo ročno. Tisti, ki smo želeli, smo lahko tudi poskusili prati na stari način. Ugotovili smo, da ni bilo prav nič zabavno – nasprotno. Celo zelo mučno opravilo!

Sledila je naslednja točka – izdelava mila. Videli smo podroben postopek izdelave in na koncu opazili, da se milo zelo razlikuje od današnjega.

Po tej predstavitvi smo se odpravili k reki Dravi, kjer nas je že čakal ribič v srednjeveški opravi, ki nam je povedal, kako so nekoč lovili ribe in nas povabil na kratko vožnjo s čolnom. Med vožnjo po reki je čoln »migal« in prestrašil kar nekaj deklet. Vožnja je hitro minila, spet smo se znašli na trdnih tleh. Ker je minilo že kar nekaj časa, so se nam začeli oglašati želodci in dobili smo malico, ki ni bila prav nič »srednjeveška« - sirovo štručko smo hitro pospravili v svoje trebuščke in se odpravili na naslednje dogodivščine.

Najprej smo odšli do predstavitve orožja. Spoznali smo orožje, ki so ga uporabljali v srednjem veku. Videli smo različne meče, ščite , sekire, oklepe ... Moj sošolec se je celo oblekel v viteza. Nato smo odšli do druge stojnice z orožjem, kjer smo ga tudi pomerili. Naslednja postaja je bila povezana s slovenskim romanom Deseti brat, saj je »stric« uprizarjal Krjavlja, lik, ki nastopa v tej knjigi. Pri tem smo se tudi zelo nasmejali.

Zadnja postaja je bila vaška gostilna, kjer smo lahko kaj popili in prigriznili ter celo zaplesali srednjeveški ples.

Utrujeni smo se usedli na rob bojišča vitezov in napeto opazovali boj. Za spomin na delavnice smo si priskrbeli ogrlice. S tem smo tudi zaključili.

Ta dan je bil nekaj posebnega, saj smo dobili velik vpogled v življenje naših prednikov.