prispevki

Evropska vas

objavljeno: 22. jun. 2011 02:52 avtor: Doroteja Kostanjevec   [ posodobljeno 22. jun. 2011 02:53 ]

V torek, 11. maja, smo se  Monika Zupanič, Nina Bezjak, Monika Meznarič in Katja Kolarič udeležile projekta Evropska vas in sicer v Mariboru. Ker smo morale pripraviti kratek program o naši državi, smo s seboj vzele tudi harmonikaša Tadeja Kostanjevca, da smo lahko zapele in zaplesale na pesem Zheni me mamo. Namen tega je projekta je bil bolje spoznati vse pridružene članice Evropske unije, se seznaniti z njihovo kulturo, kulinariko, običaji, navadami, glasbo, nošo, posebnosti, spoznati njihove zastave, grbe in proučevati njihov način življenja. Predstavljale smo državo Bolgarijo. V pomoč pri predstavitvi so nam bili:  velika, na kartonu narisana Bulgarska noša, zraven katere so se mimoidoči slikali; veliko zloženk in kartic iz te države; značilnega kukerja; zastave in seveda našo dobro voljo. S seboj pa smo prinesle tudi slaščice - značilno garash torto in porovo pito.

Malteški križarji

objavljeno: 22. jun. 2011 02:51 avtor: Doroteja Kostanjevec   [ posodobljeno 23. jun. 2011 00:47 ]


Že v lanskem letu, smo se takrat še sedmi razredi odločili, da se bomo prijavili na projekt 'Spoznavajmo države EU'. Tudi letos sta turistična zveza Spodnje Podravje Ptuj in Turistično društvo Ptuj pripravila ta projekt.
V okviru tega projekta smo letos predstavili znamenite kulturne osebnosti določenih držav, članic EU, na tržnicah s kulturnim programom. Sodelovale so vse osnovne šole nekdanje ptujske občine, srednje šole, ki imajo sedež na Ptuju in Vrtec Ptuj. Projekt je bil izpeljan 7. maja. 8.b razred OŠ Markovci smo dobili nalogo, da predstavimo Malteškega križarja. Zadane naloge smo se lotili že nekaj tednov pred projektom, saj smo izdelali plakate, zloženke,.. Največja atrakcija pa sta bila Nejc, ki se je oblekel v križarja in pa križar narejen iz kartona; zraven njiju se je veliko mimoidočih tudi slikalo. Za nagrado smo dobili kape, zajtrk in malico. Bilo je res super in smo se že letos odločili, da se bomo tudi naslednje leto prijavili na ta projekt in se spet imeli tako super kot letos.


                                                                                                                                                 Monika Zupanič, 8.b


1-2 of 2